keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Dokumentaarinen valokuvaus

Meille on ollut alusta asti selvää, että haluaisimme koko päivän dokumentaarisen valokuvauksen. Epäselvää meille on kuitenkin ollut, kuka valokuvauksen hoitaa. Omat ajatukseni asiasta ovat jojoilleet suuntaan jos toiseenkin. Itseltäni löytyy tutuista montakin taitavaa harrastelijakuvaajaa, joilla on ihan kunnolliset laitteet, mutta esim. yksi näistä henkilöistä on toinen kaasoni enkä halua, että kaasoni joutuu roikkumaan koko päivän kamerassa kiinni. Kavereita hyödyntämällä säästäisi pitkän pennin, mutta muuten idea ei itseäni kauheasti innosta. Kannatan sitä, että ammattilainen ottaisi viralliset kuvat ja saataisiin sitten vieraiden (kaason, pikkusiskoni yms.) kautta lisää hyvälaatuista kuvamateriaalia ammatilaiskuvien lisäksi.

Olenkin tässä nyt viikon verran etsinyt dokumentaarisia valokuvaajia Tampereen seudulta. Sekaan on eksynyt myös muutama Tampereen ulkopuolinen valokuvaaja, jotka olen bongannut muiden hääblogien kautta. Ensimmäinen asia, mitä huomasin etsiessäni valokuvaajaa oli laaja hintahaitari. Halvimmillaan koko päivän dokumentaarisen hääkuvauksen saa vajaalla 700 eurolla, mutta kalliimmillaan hinnat pyörivät 2500 eurossa. Hintaa saattaa olla enemmänkin, jos pakettiin kuuluu kaksi kuvaajaa yhden sijasta. Hintaa lisää luonnollisesti se, jos kuvaaja joutuu tulemaan Tampereelle toiselta paikkakunnalta, joka selittää kaikista korkeimmat hinnat. Tamperelaisilla kuvaajilla hinnat tuntuvat pyörivän siinä 1000 euron lähettyvillä.

Minulla on nyt ihan hirveä dilemma, että voinko käyttää haluamaani kuvaajaan sen päälle 2000 euroa. Kaasoni ovat koittaneet vakuutella minua siitä, että onnistuneet kuvat ovat hinnan väärti, mutta he ymmärtävät empimiseni. Olimme nimittäin budjetoineet dokumentaariseen valokuvaukseen vain 1000 euroa eli sen osalta budjetti tuplaantuisi. Ja sille 1000 eurolle olisi varmasti käyttöä esim. häämatkalla. Apua!

Minulla on nyt yksi tarjous dokumentaarisesta valokuvauksesta, joka umpeutuu 1.5. Siihen mennessä pitäisi tehdä jotain päätöksiä, mutta tietenkin, mitä pikemmin sen parempi. Pitää varmaan pyöritellä vähän numeroita sekä budjetin että säästöjen osalta sekä selata vielä kertaalleen läpi kaikki mahdolliset kuvat, jotka voisivat vaikuttaa päätökseeni. Onneksi anoppini jo ilmoitti, että hän voi miehensä kanssa maksaa valokuvauksen meille häälahjana, jos päädymme tuohon kalliimpaan vaihtoehtoon, mutta en haluaisi hyödyntää tätä tarjousta. Pakko kuitenkin sanoa, että anoppini on ihana<3

Miten te muut olette oikein valinneet valokuvaajanne? 
Panostatteko vai pihistättekö valokuvaukseen?

7 kommenttia:

 1. Ainoa asia mikä mua meidän häiden suhteen jäi harmittamaan, oli valokuvat! Otettiin lähipiiristä harrastelijakuvaaja joka on ennenkin häitä kuvannut. Mutta aikamoinen pettymys oli, eipä meillä taida olla yhtään sellaista kuvaa jonka voo kehyksiin laittaa. Suurin osa kuvista on vieläkin tällä kuvaajalla eikä olla pyynnöistä huolimatta saatu niitä. Ja häistä siis 1,5 vuotta! Eli sanoisin että valokuvaaja on asia missä ei kannata säästää. Pihistä sitten vaikka muualla budjetissa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huh huh. Meillä anoppi juuri kertoi, että hänen ja nykyisen miehensä häissä kymmenisen vuotta sitten oli ihan ammattilaiskuvaaja, mutta kyseinen kuvaaja ei ollut ennen kuvannut häitä vaan ilmeisesti konsertteja sun muita tapahtumia. He myös olivat pettyneitä kuvien laatuun, jonka vuoksi anoppi varmaan olikin noin mielellään auttamassa meitä oikean hääkuvaajan rahoittamisessa.

   Poista
 2. No me siirrettiin häitä neljän vuoden päähän nimenomaan siitä syystä, että tällaisissa asioissa ei tarvisi pihistellä. Kyllä panostetaan valokuvaajan, mutta kyllä 2000 € on ehdoton yläraja tuolle huville! :)

  VastaaPoista
 3. Meillä panostetaan kuvaajaan 2800 euron verran. Laatuahan se hinta ei todellakaan takaa joten veikkaan et siihen 1500-2000 löytää täydellisen kuvaajan. :)

  VastaaPoista
 4. Panostus ja kyllä kannatti. Yli 300 kuvaa juhlista käsiteltyinä ja vielä huippu tyyppikin. Dokumentaarinen ja 12 h työaika maksoi alveineen päivineen reilut 800€.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Te löysitte kyllä suht edullisen kuvaajan. Itse löysin Pirkanmaalta vain ne 2-3 kuvaajaa, joiden hinnat olivat alle 1000 euroa dokumentaarisesta valokuvauksesta.

   Poista