lauantai 8. helmikuuta 2014

Uusi sukunimi

Vaikka häihin on vielä aikaa, tulin viimeksi eilen keskustelleeksi yhden opiskelijakaverini kanssa sukunimeni vaihdosta. Sukunimestä on pariin otteeseen miehen kanssa keskusteltu, mutta päädymme aina samaan lopputulokseen: minä otan miehen sukunimen. Ainoa, mikä itseäni tässä oikeastaan häiritsee on se, että nuorempana kuvittelin aina säilyttäväni oman sukunimeni. Itse kannan sukunimenä äitini tyttönimeä, joka hänellä on yhä käytössä. Sama nimi löytyy myös isovanhemmiltani ja toisilta serkuiltani. Kyseinen sukunimi on kuitenkin erittäin yleinen Suomessa. Tämä on välillä vähän turhauttavaa, kun oma sukunimi pyörii kaikkialla. Lisäksi sukunimestä löytyy ääkkösiä, joka on osoittautunut vähän ikäväksi asiaksi nyt, kun olen alkanut matkustelemaan ulkomaille vähintään kerran vuodessa. Plussaa on toki se, että sukunimi on kaikille suomalaisille äärimmäisen ymmärrettävä toisin kuin miehen sukunimi.

Meiltä löytyy myös mieheltä äitinsä tyttönimi. Hänen äidillään ei ole enää tätä nimeä käytössä, mutta nimi löytyy parilta muulta hänen sukulaiseltaan. Nimellä on kuitenkin mielenkiintoiset juuret, koska se on alunperin ollut ihan tavallinen suomalainen sukunimi ääkkösineen kaikkineen. Sukunimi on kuitenkin käynyt kierroksen Venäjän kautta, jonka takia ääkköset ovat korvautuneet ihan aakkosilla ja nimi kuulostaa monen suomalaisen korvaan suhteellisen oudolta. Monesti mies on sitä joutunutkin tavaamaan ihmisille, siitä huolimatta, että sen lopusta löytyy perinteinen nen-pääte.

kuva etsystä
Omien sukunimiemme lisäksi olemme käyneet läpi suvuista löytyviä "vanhoja" sukunimiä. Miestä eivät innosta minun sukuni Heimot ja Laihot eikä minua miehen isän venäjänkielinen sukunimi. Yhdistelmänimeä en myöskään halua ottaa, joten jos haluaisin säilyttää oman nimeni, niin pitäisin sen ihan vain sellaisenaan. Meidän yhdistelmänimestä, kun tulisi aika pitkä rimpsu. Minulle on kuitenkin tärkeää, että meidän koko perheellä olisi sama sukunimi. Koen myös mukavana sen, että minulle ja miehelle tulee yhteinen sukunimi. (Lastenkin nimiä on jo ideoitu miehen sukunimellä).

Tämä asia olisi varmasti paljon suurempi dilemma, jos oma sukunimeni olisi jotenkin erikoinen tai miehen sukunimi ihan hirveä. Onneksi asia ei näin ole enkä usko, että tulen tältä osin enää muuttamaan mieltäni ennen häitä, kun uutta sukunimeä on pyöritelty jo aika pitkään. Ehtii sopeutua. Onpa mies jo kerran erehtynytkin jonkun nimikeskustelun jälkeen kutsumaan minua hänen sukunimellään. Kuulosti kieltämättä hyvältä : D

5 kommenttia:

 1. Itselläni on ollut myös painiskelua sukunimen kanssa. Ei sillä, että mieheni sukunimi olisi mitenkään erikoinen.. mutta mutta... kun vaihdan sukunimeni minusta tulee sulhasen veljen vaimon kanssa saman nimisiä. Aluksi se hieman häiritsi, mutta nyt ilmeisesti alan jo tottua ajatukseen.

  VastaaPoista
 2. Itse olen myös sitä mieltä että koko perheellä (avioparilla + lapsilla) on hyvä olla sama sukunimi. Onneksi teillä on vielä aikaa miettiä ja sulatella asiaa. Mä otan elokuussa mieheni sukunimen.

  VastaaPoista
 3. Niin tuttua (varmasti monella muullakin)! Tyttönimeni oli yleisempääkin yleisempi, mutta kyllä sen vaihto hiukan identiteettikriisiä aiheutti :D Häistä on kuukausi aikaa ja nyt uuteen nimeen alkaa pikkuhiljaa tottua.

  VastaaPoista
 4. Minä kirjoittelin vähän aikaa sitten tästä samasta aiheesta blogiini. Minä olen nimittäin myös ottamassa mieheni nimen. Mutta sillä erolla, että olen oikeastaan aina ajatellutkin nimeni vaihtavani :)

  Pakko jäädä seurailemaan sun blogia, kun meillä on häät niin lähekkäin - mulla viikkoa aikaisemmin!

  VastaaPoista
 5. Itse olen painiskellut tämän aiheen kanssa jo pidemmän aikaa. Haluaisin ottaa mieheni nimen, vaikka se onkin hyvin tavallinen. Mutta oma sukunimeni on hyvin harvinainen ja jäisi koko suvustamme ainoastaan pikkuveljelleni. Tämän vuoksi olen kallistunut yhdistelmänimeen, mutta en kuitenkaan ole asiasta varma. Äh! Kun miettii tulevaisuutta ja mahdollisia lapsia, olisi kivempi jos meillä olisi yhteinen sukunimi. Mieheni sanoi, että saan tehdä niin kuin itsestä tuntuu.. En vain oikein tiedä, täytyy pähkäillä aihetta VIELÄ lisää :D

  VastaaPoista