maanantai 25. marraskuuta 2013

Elämästä ennen häitä

Tällä hetkellä häiden suunnittelu keskittyy rahan keräämiseen. Olemme alusta asti olleet sitä mieltä, että maksamme itse häämme. Emme aio ottaa lainaa pankista emmekä sukulaisiltamme. Molempien vanhemmille on ilmoitettu, että emme kaipaa rahallista apua häiden järjestämiseen, mutta ottaisimme mielellämme häälahjaksi rahaa häämatkaamme varten. Suunnittelemme pyytävämme matkarahaa myös muilta häävierailtamme. Meille tulee olemaan iso ponnistus kerätä tarvittavat n. 7000 euroa häitämme varten. Olemme molemmat tällä hetkellä päätoimisia opiskelijoita ja tulemme olemaan opiskelijoita yhä häiden aikaan. Säästämistä tosin helpottaa se, että meillä ei ole vielä minkäänlaisia lainataakkoja ja valtio rahoittaa opintojamme tuilla. Kaikki palkkatulot joutuu tosin kirjaamaan excel-taulukkoon, että tietää moneltako kuulta tukia saa nostaa tulorajojen puitteissa. Tällainen laskelmointi saattaa aiheuttaa hiukkasen lisää stressiä elämään, mutta en valita. Olen onnekas, kun minulla on vakituinen työpaikka, jossa joustetaan opintojeni mukaan.

täältä
Tällä hetkellä rahaa kertyy säästöön joka kuukausi. Pyrin pistämään palkastani aina vähintään 2/3 säästöön. Opintojen ohella työskentely on kuitenkin raskasta ja saatan joutua vähentämään työmäärää vuoden 2014 puolella, joka käytännössä tarkoittaa myös tulojen vähentymistä. Miehen työtilanne ei ole yhtä hyvä ja hänen työrupeamansa painottuvat sesonkeihin. Säästöä kertyy kaikesta huolimatta hitaasti, mutta varmasti, hänenkin osaltaan. Meistä on tullut aikamoisia säästämisen eksperttejä viimeisen parin vuoden aikana, kun olemme pienistä tuloistamme onnistuneet säästämään huomattavia summia matkailua varten. Saattaa tosin olla, että joudumme säästelemään myös matkustamisessa vuoden 2014 aikana, että meillä on sitten varaa häihin ja häämatkaan vuonna 2015. Haaveissa olisi huikea häämatka ja veikkaan, että joudumme häiden lisäksi säästämään myös siihen.

Uusi-Seelanti
Kaikista yllä mainituista syistä johtuen on hyvä, että häitämme juhlitaan vasta 2015. Meillä on vielä yli 1½ vuotta aikaa säästää. Vaikka itseäni aina välillä huolestuttaa rahan riittävyys, niin todellisuudessa uskon, että saamme häihin vaadittavat rahat kasaan jo ennen vuotta 2015. Niin ainakin kovasti toivon.

Mites te muut parit rahoitatte häänne? Auttavatko vanhempanne maksamalla esim. pitopalvelun tai vaikkapa häämekon?

2 kommenttia:

  1. Meilläkin oon juuri tämän säästämisen takia pitkä kihlaus. Lähdettiin ajatuksella, että maksetaan häät itse, mutta kyllä äitini ainakin jotain satasia tulee häihin laittamaan. :)

    VastaaPoista
  2. Itse oli alusta pitäen meillä rahoittaa häät, mummolta viime vuonna saatu pieni "ennakkoperintö" auttoi sen verran että päätin sijoittaa sen häämekkoon... Mutta kaiken muun joudumme säästämään palkoistamme.

    VastaaPoista