sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Vihkiminen hääpaikalla

Hääpaikan ohella toinen erittäin tärkeä seikka häihin liittyen on löytää joku vihkimään meidät. Koska kumpikaan meistä ei kuulu kirkkoon, kirkkohäät olivat heti poissuljettu vaihtoehto. Meille tulee siis joka tapauksessa siviilivihkiminen. Päätettäväksi siis jäi, missä haluamme vihkimisen tapahtuvan? Helpoiten ja halviten vihkiminen tapahtuisi maistraatissa arkipäivänä. Tällöin kaikki vieraat eivät kuitenkaan pääsisi vihkimistä todistamaan ainakaan livenä. Olen kuullut, että jotkut ovat kiertäneet tämän ongelman videokuvaamalla vihkimisen maistraatissa ja esittämällä sen videolta juhlan aluksi. Itseäni ei kuitenkaan viehätä tämä idea ja haluaisimme, että päivä jona juhlimme, olisi todella se meidän virallinen hääpäivämme. Meille ainoa oikea ratkaisu tuntuisikin olevan vihkiminen juhlapaikalla.

Juhlapaikalla vihkimiseen liittyy tiettyjä ylimääräisiä järjestelyjä. Pitää löytää joku, joka suostuu tulemaan vihkimään meidät heinäkuisena lauantaina virka-ajan ulkopuolella. Hääfoorumilta olen lukenut, että tämä ei aina ole niin yksinkertaista. Osa ei halua tulla vihkimään virka-ajan ulkopuolella ollenkaan ja osa mahdollisista vihkijöistä ei välttämättä osaa sanoa kovin ajoissa, pystyykö suorittamaan vihkimisen vai ei. Epätietoisuus vihkijästä pahimmillaan pari kuukautta ennen häitä olisi kyllä äärimmäisen stressaavaa, kun siinä vaiheessa kaikki muu on jo lyöty lukkoon. Lisää ongelmia aiheuttaa vihkijöiden kesälomat sekä kesähäiden yleisyys.

En kuitenkaan vielä murehdi tätä, koska oletettavasti vihkijän varaaminen tulee ajankohtaiseksi vasta vuotta tai puolta vuotta ennen häitä ja sitä ennen vastaukseksi saa varmaankin vain "ei tiedetä vielä, ole yhteyksissä lähempänä häiden ajankohtaa". Hääpaikassamme on onneksi ennenkin järjestetty vihkimisiä, joten luotan paikan ammattitaitoon siinäkin asiassa. Henkilökunta on kuulemma huolehtinut tuolien asettelemisesta "kirkkomaisesti" vihkimisen ajaksi ja siirtänyt tuolit syrjään vihkimisen jälkeen. Olin lukenut foorumilta, että vihkimiset on yleensä järjestetty ruokasalissa, jonne on suora kulkureitti ulko-ovelta aulan läpi. Huomasin tämän seikan itsekin, kun kävimme kyseisessä pytingissä syömässä. Halutessani saan siis näyttävän sisääntulon keskikäytävän kera, jos vain sellaisen haluan. Alla vielä googlailemalla löytämäni kuva Finlaysonin palatsin ruokasalista, jossa toimitetaan vihkimistä:

Tämä upea kuva on Antti Ekolan käsialaa
Hääsuunnittelijamme näytti tämän kuvan meille ja itse kyllä ihastuin tällaiseen käytävän luomiseen. Se luo tilalle juhlavuutta ja rajaa selkeän käytävän, joka johtaa "alttarille". Koristaisinkin siis varmaan yllä olevaa asetelmaa nauhoin ja pompomein tähän tapaan:

2 kommenttia:

 1. Tää ilmottautuu lukijaksi. Samankaltaisuuksia löytyy meidänkin häistä, häitä juhlitaan 2015 ja meille tulee myös siviilivihkiminen. Ihanaa olis saada vihkiminen juhlapaikan pihalle, mutta kun Suomen kesä on mitä on, pitäis jokin backup keksiä myös. Maistraatti ei myöskään ole poissuljettu vaihtoehto. Onneksi on aikaa pohtia näitä asioita. ;)

  http://oikeestiollasinun.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Täällä uusi lukija myös, alan seuraamaan bloglovinin kautta :)

  Kirjoittelinkin juuri hääblogiini ajatuksiani siitä, mennäkö naimisiin kirkossa vai maistraatin vihkimänä, meistäkään kun ei kumpikaan kuulu ainakaan tällä hetkellä kirkkoon. Jotenkin silti oma mielikuva maistraattihäistä on ollut kalsea ja ankea vaikka vihkiminen tapahtuisikin hääpaikalla. Olisi ehkä pitänyt googlailla vähän lisää aiheesta etukäteen, tämä postaus ja sen kuvat saivat meinaan minut hieman vakuuttunemmaksi taas siitä, ettei maistraatin vihkijän toimittamasta vihkimisestäkään sitä juhlavuutta puutu :-)

  Jos blogini kiinnostaa, se löytyy profiilini kautta :)

  VastaaPoista